Lige om lidt (oktober/november 2024) fejrer indere verden over den store lys- og nytårsfest Divali, eller som den hedder på tamilsk, deepavali. Der er mange myter forbundet med festen, b.la. er Divali en hyldest til guden Rama (en af guden Vishnus inkarnationer), der efter at have tilbragt mange år på Sri Lanka vendte hjem med sin hustru Sita til byen Ayodhya. Folket i Ayodhya bød dem velkommen ved at sætte ild til en masse væger kaldet avali, som de satte ned i lamper (deepa), deraf navnet deepavali eller forkortet divali.
For andre er det gudinden Lakshmi, der bliver hyldet. Ifølge sagnet steg hun op af havet med en lotusblomst i hånden. Hun er gudinden for lykke og held, og bliver tilbedt som en gudinde, der garanterer jordisk ejendom, men også som en, der befrier mennesket fra livets cyklus med liv og død. Inden Divali-festen, der varer 4 dage, bliver der i mange hjem sat ekstra fokus på rengøring, sådan at Lakshmi, hvis hun lægger vejen forbi, vil sikre hjemmet og alle dets beboere velstand og lykke i det kommende år.
Overordnet handler Divali-festen om, at det gode altid sejrer og at lyset altid vinder over mørket, og måske er mørket snart forbi.
I hinduismen har man inddelt tiden i 4 tidsaldre, kaldet 'yuga'. En tidsalder varer mange tusinde år. Den tidsalder, der har været og som menneskeheden stadig befinder sig i bliver kaldt for 'kaliyuga'. Det er stridens tidsalder, en tidsalder hvor mennesket har glemt Gud og forbindelsen til det guddommelige. Men i de sidste dage af denne tidsalder skal guden Vishnu i sin 10. og sidste inkarnation vise sig og hjælpe menneskeheden tilbage til Gud. Ifølge nogle beregninger, vender cyklussen i de kommende år og vi går mod bedre og lysere tider.
Vil du høre mere om hinduismen og de mange spændende historier, så tag med på den farverige og interessante grupperejse til Sydindien i 2026.
Den 6. november holder jeg igen online foredrag om rejsen. Du tilmelder dig ved at sende mig en mail. Indtil da kan du læse om en af Indiens allerstørste fester her.